Toen Vlaanderen vorig jaar de terugdraaiende teller afschafte, vroegen velen zich af of het financieel wel nog zo interessant was om zonnepanelen te plaatsen. Ondertussen is de interesse opnieuw groter, wellicht zitten de huidige energieprijzen daar voor iets tussen.
Ons energieverbruik stijgt ook elk jaar. Bovendien waren we de voorbije twee jaar vaker thuis, wat ons verbruik en dus ook onze energiefactuur deed stijgen. Toch is dat lang niet de enige reden waarom je zonnepanelen zou (laten) plaatsen. Zo’n installatie kan ook een milieubewuste keuze zijn, in sommige gevallen komt ze er na aankoop van een elektrische wagen of een warmtepomp…
Wat de reden ook is, zonnepanelen blijven vaak een grote investering. Je hebt er dus alle baat bij dat ze goed verzekerd zijn.
Dan breng je best je verzekeraar op de hoogte om te vermijden dat je onderverzekerd bent. Omdat zonnepanelen de waarde van je woning verhogen, heeft dat een impact op de te verzekeren waarde en het risico. Ik ga daarom met je verzekeraar na of je niet onderverzekerd bent, en pas indien nodig je brandpolis aan.
Moet je brandpolis niet aangepast worden? Dan hebben zonnepanelen over het algemeen geen invloed op je premie. In specifieke gevallen is het wel mogelijk dat je verzekeraar een bijpremie aanrekent.
Ook daarvan is je verzekeraar best op de hoogte om onderverzekering te vermijden. Eigenlijk geldt dat voor alle aanpassingen die (mogelijk) de waarde van je woning veranderen. Denk maar aan een aanbouw, een extra badkamer, een zwembad enz.
Voer je aanpassingen uit in of rond je woning? Twijfel dan niet en geef me een seintje zodat ik, samen met je verzekeraar, kan nagaan of je verzekering ook aangepast moet worden.
Bronnen: mijnenergie.be, livios.be, engie.be, abcverzekering.be